De macht van hybride werken

 7 min Ruud Schippers

De macht van hybride werken

Hybride werken is de laatste jaren steeds populairder geworden bij zowel bedrijven als medewerkers. Naarmate de wereld evolueert en onze werkstijlen zich aanpassen om bij te blijven, is hybride werken het nieuwe modewoord geworden. Deze flexibele werkregeling heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen naarmate steeds meer bedrijven de voordelen ervan inzien. In deze blogpost onderzoeken we waarom hybride werken de afgelopen jaren zo populair is geworden en waarom het niet meer weg te denken is. 

Wat is hybride werken?   

Allereerst een belangrijke vraag: wat verstaan we nu precies onder hybride werken? Kort gezegd is hybride werken een flexibele aanpak die gedeeltelijk thuiswerken en gedeeltelijk op kantoor werken met elkaar combineert. De werknemer krijgt de vrijheid om zelf de werkweek in te richten op een manier die zowel voor henzelf als het bedrijfsbeleid werkt. 

Wanneer correct geïmplementeerd, combineert hybride werken het beste van twee werelden. Medewerkers krijgen de gelegenheid om thuis of op externe locaties te werken, maar behouden de voordelen van samenwerken en socializen in een traditionele kantooromgeving. 

Waarom is hybride werken zo populair geworden? 

Een van de grootste aanjagers voor de opkomst van hybride werken is de vooruitgang in technologie. Tools zoals videoconferenties, cloudopslag en instant messaging hebben het voor medewerkers gemakkelijker gemaakt om thuis of op andere externe locaties te werken. Dit heeft gezorgd voor naadloze communicatie en samenwerking, ongeacht de locatie. 

Een tweede factor die de populariteit van hybride werken drijft, is de moderne houding ten opzichte van werk. Veel medewerkers hechten nu meer waarde aan de werk-privé balans en zoeken bedrijven die hier de gewenste flexibiliteit in bieden. 

Een laatste component die een belangrijke rol heeft gespeeld is natuurlijk de COVID pandemie. Tijdens de pandemie werden veel bedrijven gedwongen om over te schakelen op werken op afstand om te voldoen aan de lockdowns en de maatregelen van het RIVM. Dit heeft de adoptie en acceptatie van hybride werken aanzienlijk versneld. Bedrijven hebben de voordelen van flexibele werkregelingen gezien en zijn als gevolg meer geneigd om hier op door te bouwen. 

Wat zijn de voordelen van hybride werken? 

De meeste medewerkers zien vooral grote voordelen die de autonomie van hybride werken hen biedt: 

#1 Meer productiviteit 

Hybride werken kan de productiviteit verhogen door medewerkers te laten werken in een omgeving die het beste bij hen past. Sommige medewerkers vinden het bijvoorbeeld gemakkelijker om zich te concentreren en productief te zijn wanneer ze vanuit huis werken, terwijl anderen misschien de voorkeur geven aan een kantooromgeving. 

Daarnaast kan het de samenwerking verbeteren door medewerkers in staat te stellen persoonlijk samen te werken wanneer dat nodig is en op afstand wanneer dat zinvol is. Hierdoor kunnen teams effectiever werken en betere resultaten behalen. 

#2 Een beter werk-privé balans 

Voor velen medewerkers is de flexibiliteit die hybride werken hen biedt een groot voordeel. Je hebt de vrijheid om zelf de indeling van je uren te bepalen en meer ruimte om tussendoor even iets anders te doen. Denk bijvoorbeeld aan het oppakken van huishoudelijke taken, boodschappen doen, of de kinderen naar school brengen. 

#3 Minder reistijd en reiskostenvergoeding 

Gemiddeld genomen reist de werkende Nederlander dagelijks 50 minuten naar het werk (CBS, 2016). Een reis die niet alleen tijd kost, maar ook energie. Denk aan alle stress als gevolg van vertragingen en files die vermeden kan worden wanneer men die dag vanuit huis werkt. 

Een mooie bijkomstigheid op termijn is dat minder reizen ook tot minder auto’s op de weg, files en CO2 uitstoot zal leiden. Hybride werken is dus goed voor zowel je personeel, als het milieu! 

#4 Het is ruimte-efficiënt 

Wellicht heb je nog nooit eerder stil gestaan bij de fysieke ruimte die op kantoor werken vergt. Wanneer je personeel niet continu aanwezig is, blijft er ineens veel meer ruimte over. 

Dit biedt niet alleen een kans om onroerend goed en kantoorkosten te drukken, maar ook om je kantoorruimte effectief in te richten voor een kleinere groep collega’s. Denk bijvoorbeeld aan die stilteruimtes waarvoor tot op kort simpelweg geen plek was. 

#5 Het bevordert de betrokkenheid en motivatie  

Mensen zijn tijdens de covid crisis gewend geraakt aan thuis werken en willen dit niet meer inleveren. De toename in controle over het werkschema is voor velen een belangrijke bron van satisfactie.  

Met hybride werken toon je vertrouwen in de toewijding van je medewerkers. Je laat zien dat je gelooft in hun inzet, dat het werk afkomt en dat de gestelde doelen behaald zullen worden. Dit vertrouwen wordt door het personeel gezien en bevorderd op zijn beurt de motivatie en het werkgeluk. 

#6 Talent aantrekken en behouden 

Het aanbieden van hybride werken kan bedrijven helpen om toptalent aan te trekken en te behouden. Dit geldt met name voor jongere medewerkers, die veel waarde hechten aan flexibiliteit en de werk-privé balans. Door hybride werken aan te bieden, kunnen bedrijven zich onderscheiden van concurrenten en aantrekkelijker worden voor potentiële medewerkers. 

Daarnaast kan een bedrijf de talentenpool vergroten door medewerkers van verschillende geografische locaties in te huren. Een grotere reisafstand is namelijk een minder groot obstakel als de werknemer niet elke dag naar kantoor hoeft te komen. 

Tot slot is er de positieve bijkomstigheid dat er mogelijk meer diverse teams ontstaan. Dit brengt nieuwe invalshoeken met zich mee wat kan leiden tot innovatieve oplossingen.  

Wat zijn de nadelen van hybride werken? 

Hoewel hybride werken velen voordelen biedt, zijn er ook een aantal potentiële nadelen die de werkgever in gedachten moet houden: 

#1 Het werk gaat maar door 

Bij de voordelen benoemden we al dat het vrij indelen van je uren als groot goed wordt gezien door velen medewerkers. Een minpunt is dat het niet voor iedereen even makkelijk is om de grens tussen werk en privé te bewaken. Hybride werken kan het voor medewerkers moeilijker maken om werk en privéleven te scheiden, omdat ze thuis of buiten de traditionele kantooruren kunnen werken. 

#2 Beperkt overzicht  

Hybride werken kan het voor managers moeilijker maken om de werkdruk van medewerkers te controleren en ervoor te zorgen dat het werk efficiënt en effectief wordt gedaan. Je zal vaker collega’s mislopen terwijl je voorheen bij hen kon aankloppen om in persoon de opdracht af te stemmen. 

Daarnaast vraagt een hybride werkend team om meer onderlinge planning en coördinatie. Je wilt in de eerste plaats dat teamgenoten (deels) op dezelfde dagen naar kantoor komen om samen te werken. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat een tekort aan beschikbare werkplekken voor wanorde zorgt doordat iedereen ongecoördineerd op dezelfde dag aanwezig is.  

#3 Minder sociaal contact  

Meer thuiswerken betekent ook minder spontaan contact tussen collega’s. Interacties worden al snel teruggebracht tot wat essentieel is voor de uitoefening van het werk. Dit nadeel wordt des te groter wanneer enkele medewerkers minder op kantoor werken dan de rest van het team. Vervreemding van het team is dan een echt risico. 

Daarnaast kan thuiswerken voor sommige medewerkers isolerend zijn, wat leidt tot gevoelens van eenzaamheid en een gebrek aan binding met de organisatie. Nog vervelender is dat het voor een leidinggevende des te lastiger is om het welzijn van zijn teamleden te monitoren, wanneer de betreffende collega voornamelijk vanuit huis werkt. 

#4 Ontbrekende hulpmiddelen 

Op afstand werken, vereist toegang tot de juiste hulpmiddelen. Van technologische middelen zoals de wifi-verbinding tot aan ergonomische werkplekken. Traditiegetrouw zijn deze zaken vaak het best op kantoor geregeld. Elk van grote toegevoegde waarde wanneer alles werkt, maar een behoorlijke stressor wanneer ze ontbreken. 

De spreiding van werkplekken over verschillende locaties brengt dus een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe garandeer je niet alleen dat de nodige hulpmiddelen beschikbaar zijn, maar ook dat hier gebruik van wordt gemaakt. Opnieuw vormt de fysieke afstand hierin een mogelijke barrière. 

De volgende stap 

Hopelijk heb je nu een helder beeld van wat hybride werken jouw organisatie kan bieden. Benieuwd naar hoe jouw organisatie hybride werken kan implementeren? Neem dan contact op met de HR club voor een vrijblijvende kennismaking. 

Terug naar overzicht

Geplaatst op 23 augustus 2023