De kracht van werkstudenten
De functie van een werkstudent wordt steeds bekender. Als werkstudent werk je als student in het vakgebied waarvoor je studeert. Dit biedt voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer. In deze blog ontdek je de kracht van werkstudenten.
Werkstudenten zijn hbo- of wo-studenten die bij een bedrijf werken, vaak in de vorm van een bijbaan. Meestal werken zij tussen de 8 en 16 uur per week, omdat ze daarnaast nog hun studie volgen (EuFlex, 2024). Als werkstudent werk je, terwijl je nog studeert, in het desbetreffende vakgebied. Hierdoor variëren de dagen, uren en daarmee ook de tijden, het is daarom ook belangrijk om flexibel te zijn met je uren en duidelijk te communiceren met je werkgever.
De voordelen voor de werkgever:
- Praktijkervaring – Als werkgever kan je de werkstudent de mogelijkheid bieden om kennis op te doen in de praktijk. Dit heeft voordelen voor zowel de werkstudent als de werkgever. De werkstudent neemt ervaring mee die ze wellicht kunnen gebruiken tijdens hun studie en de werkgever kan de informatie die gedeeld wordt op de opleiding meenemen in het bedrijf. Mede hierdoor kan je als werkgever ook op vernieuwde inzichten komen.
- Netwerkmogelijkheden – Als werkgever kan je gebruik maken van het netwerk van de student. Hierbij is het gemakkelijker om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een stagiaire, een andere werkstudent of in contact te komen met school. Scholen hebben veel te bieden, je zou als werkgever ook opdrachtgever voor een schoolproject kunnen worden. Een werkstudent heeft korte lijntjes met docenten en medestudenten.
- Hoge arbeidsproductiviteit – Als werkgever kun je ervoor kiezen om een werkstudent na zijn of haar studie een vaste baan aan te bieden. Je hebt dan samen een vertrouwde band opgebouwd tijdens het werkstudentschap en ze zijn dan al bekend met de werkzaamheden die ze gaan verrichten. Dit verkort de inwerktijd en zorgt ervoor dat ze direct productief kunnen zijn. Door vooraf de mogelijkheden te bespreken, kan dit leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit. Er wordt een toekomstperspectief geboden en hierdoor zal de student zich volledig inzetten om bij het bedrijf te mogen blijven werken.
- Van student naar werkende – ”Als werkgever kun je ervoor kiezen om studenten tijdens hun studie een contract als werkstudent aan te bieden. Na het afronden van hun studie kun je hen vervolgens een vast contract aanbieden
De voordelen voor de werkstudenten:
- Praktijkervaring – Als werkstudent is het waardevol om tijdens je studie al werkervaring op te doen. Als young professional ben je nieuw in het werkveld, en het is prettig om tijdens je studie alvast kennis te maken met het echte werkleven. Deze werkervaring kun je altijd meenemen op je curriculum vitae, wat je een voorsprong geeft in je toekomstige carrière.
- Netwerkmogelijkheid – Als werkstudent heb je nog niet zo’n groot netwerk opgebouwd, door bij een bedrijf te werken als werkstudent bouw je al je eigen netwerk op. Het zijn niet alleen de nieuwe collega’s die je toevoegt in je netwerk, maar ook wellicht klanten of potentiële kandidaten. Zo word je ook gezien op de markt aangezien je al werkzaam bent in je toekomstige vakgebied.
- Mogelijkheid tot een baan – Als werkstudent is het erg prettig om na je studie een mogelijkheid te hebben om werkzaam te zijn bij het bedrijf waar je al bekend mee bent. Niet elke student vindt gelijk na zijn studie een baan waar ze kunnen gaan werken. Mocht het bij je werkstudentschap bijbaantje goed klikken en je hebt het naar je zin, zou je de overweging kunnen nemen om te gaan werken bij het bedrijf waar je ook gewerkt hebt tijdens je studie. Je bent al ingewerkt, weet wie je collega’s zijn en je weet al welke werkzaamheden je moet uitvoeren. Op deze manier heb je al een voorsprong opgebouwd.
- Flexibiliteit – Als werkstudent ben je niet elke week dezelfde uren beschikbaar. Omdat je naast je studie werkt, kun je je werkuren vaak aanpassen aan je studierooster. Dit maakt het gemakkelijker om een balans te vinden tussen werk en studie, hierdoor raak je minder snel overbelast. Door flexibiliteit heb je de mogelijkheid om ervaring op te doen in je werkgebied zonder dat je studie eronder lijdt.
Waar moet je als werkgever op letten als je een werkstudent wilt aannemen?
- Motivatie en enthousiasme – Zoek een werkstudent die gemotiveerd en enthousiast is om te mogen werken in de sector of het werkgebied van je bedrijf. Zo voorkom je dat het je energie kost in plaats van oplevert.
- Beschikbaarheid en flexibiliteit – Werkstudenten zijn niet fulltime beschikbaar, aangezien ze naast hun (bij)baantje nog een studie volgen. Daarom is het erg van belang om te kijken hoeveel uur je nodig hebt en hoeveel uur de werkstudent beschikbaar is per week. De dagen en tijden zullen per week wisselen, het is dan fijn om als bedrijf hier flexibel mee om te gaan.
- Cultuurmatch – Overweeg of de student bij je bedrijf past binnen de bedrijfscultuur en het bestaande team. Een juiste cultuurmatch bevordert de samenwerking en productiviteit van de werknemer.
- Relevante vaardigheden en ervaringen – Hoewel studenten vaak niet al te veel werkervaring hebben, kan eerdere relevante werkervaring een pluspunt zijn. Zo kan je gemakkelijker een overweging maken.
Hoe vind je een werkstudent?
- Je eigen netwerk – Een werkstudent kan je op verschillende manieren vinden, vertel het bijvoorbeeld aan je familie, vrienden en/of kennissen dat je op zoek bent naar een werkstudent. Daarnaast zou je ook aan een stagiaire kunnen denken, ‘die kan namelijk in zijn/haar netwerk kijken of ze iemand kennen’. Vaak hebben stagiaires nauwe contacten met andere studenten die wellicht op zoek zijn naar een (bij)baan.
- Online-vacaturesites – Post je vacature met een berichtje op LinkedIn, Indeed, studentenbanen.nl, nationale vacaturebank en/of je eigen website. Dit zijn de meest voorkomende plekken om op zoek te gaan naar een nieuwe (bij)baan.
- Universiteiten of hogeschool – Veel onderwijsinstellingen helpen studenten bij het zoeken naar een (bij)baan. Zo hebben onderwijsinstellingen een carrièrecentrum voor studenten waar je je vacature op kunt plaatsen.
- Bedrijvendagen, carrièrebeurzen of stagemarkten – Om naar een dag te gaan die georganiseerd is kom je in contact komen met onderwijsinstellingen en/of studenten. Je gaat hierheen als je geïnteresseerd bent, dan heb je gelijk de juiste doelgroep te pakken. Tijdens zulke dagen kan je je bedrijf laten zien (employer branding) en kan je ook in gesprek gaan met potentiële kandidaten voor je openstaande vacatures.
De gemiddelde vergoedingen voor werkstudenten:
Er is voor een werkstudent geen vaste vergoeding vastgesteld, dit is afhankelijk van in welke sector je werkzaam gaat zijn, hoeveel uur je gaat werken en wat je al als werkervaring al hebt opgebouwd. Over het algemeen ligt het uurtarief van een werkstudent lager dan een fulltime medewerker aangezien je nog student bent, maar er is wel een redelijk salaris aan gebonden voor de werkzaamheden die ze uitvoeren. Het uurtarief dat in Nederland gemiddeld wordt aangeboden voor een werkstudent ligt tussen de €12,50 en €17,22 per uur (Gemeten op 03-06-2024) (nl Talent, 2024). Dit is geheel afhankelijk van de functie, ervaring en de branche waarin je werkzaam bent (Jooble, 2024).
Zo maak je elk werkstudentschap tot een succes:
- Stel doelen – Bepaal wat je verwachtingen zijn van je werkstudent. Wil je de werkstudent vaardigheden meegeven, professionele contacten opdoen of een vaste baan veiligstellen na je studie? Als de doelen van je werkstudentschap duidelijk zijn, weten ze ook waar ze aan toe zijn in de toekomst en wat er te wachten staat.
- Effectieve communicatie – Communiceren is de sleutel tot goed samenwerken. Het is erg belangrijk dat de werkstudent eerlijk is over zijn capaciteiten, planning en wat diegene voelt. Zo weten beiden waar ze staan, hierdoor kan je begrip en respect hebben voor elkaars (Horen, zien en praten, 2024).
- Toon betrokkenheid – Laat zien dat een werkstudent meerwaarde heeft voor het bedrijf, zo motiveer je iemand om te komen werken. Door af en toe te vragen hoe het gaat, welke werkzaamheden ze doen of door wellicht samen te zitten voor nieuwe uitdagingen te bespreken toon je betrokkenheid.
- Reflecteer en pas aan – Een werkstudent kan je bepaalde inzichten geven waar je normaal gesproken niet op zou komen. Pas dit dan toe in je bedrijf, zodat je ook laat zien dat er serieus mee om wordt gegaan. Het kan ook zijn dat er een foutje wordt gemaakt, ze zijn studenten en kunnen nog niet alles tiptop doen. Geef feedback en kom hier later op terug en reflecteer hoe ze de afgelopen periode dit hebben opgepakt. Zo geef je de werkstudent de kans om zichzelf te verbeteren. Soms moet je vallen en opstaan om verder te kunnen in je ontwikkeling, daarvoor ben je ook nog werkstudent. Fouten maken is menselijk.
Werkstudenten van de HR club aan het woord
Laura ten Hagen (werkstudent HR) – Het is erg prettig om werkzaamheden uit te mogen voeren die ik ook tijdens mijn studie terug zie komen. Daarnaast ervaar ik dat ik inspraak mag hebben in het bedrijf en serieus genomen wordt. Het maken van fouten is oké, hiervan leer ik alleen maar. Je leert niet alleen van je eigen werkzaamheden, maar ook van andere collega’s en werkstudenten, hierdoor kom ik op andere inzichten en ben ik continu mezelf aan het ontwikkelen.
Daan van Geel (werkstudent Sales) – Als werkstudent bij de HR-club heb ik het enorm naar mijn zin. Het superleuke en gezellige team spreekt mij erg aan, daarnaast is de flexibiliteit die je krijgt als werkstudent prettig. Mijn collega’s bieden mij de juiste begeleiding aan en staan altijd open om hulp te bieden, dit ervaar ik als erg prettig.
Aarzel je nog om een werkstudent in dienst te nemen? Lijkt het je leuk om een keer contact te hebben met een werkstudent? Wil je de ervaringen als werkgever weten? Neem dan gerust contact op met de HR club.