Zo creëer je een werkklimaat waar sterke punten worden benut

 4 min Eline de Jongh

Als manager of HRprofessional wil je het beste uit je team halen. Als je sterke punten van de medewerkers inzet, ontstaat er een positief werkklimaat in het team. Voor zowel de medewerker als het bedrijf zitten hier grote voordelen aan. Medewerkers voelen zich gezien en gewaardeerd en hun talent wordt volledig benut door het bedrijf. De productiviteit van de medewerker en het team gaat omhoog. Het focussen op sterke punten creëert een stimulerende werkomgeving waar mensen willen komen werken en blijven werken. Waar een sterke punten klimaat heerst, volgt ontwikkeling van medewerker en bedrijf!  

Sterke punten vs. talenten

Het principe van een sterke punten klimaat kom uit een onderzoek van M. van Woerkom en M.C. Meyers (2015) over ‘strenghts-based climate’. Daarom beginnen we met de vraag die wellicht al bij je naar boven kwam: zijn sterke punten hetzelfde als talenten? Het antwoord is nee, beide hebben een andere lading. Hieronder wordt het verschil uitgelegd zoals dit in het onderzoek wordt beschreven:  

Talenten zijn natuurlijke of aangeboren gaven die de basis vormen voor potentieel succes. Het zijn de dingen die je als kind al gemakkelijk kon doen. Het ontwikkelen ervan ging natuurlijk. Denk aan dat je op vakantie gemakkelijk vriendjes maakte, of dat je juist uren in je eentje kon spelen. Je klom altijd in bomen, elke keer net een stukje hoger of je maakte het liefst complexe lego bouwwerken. Hier kunnen je talenten al zichtbaar zijn geworden.

Sterke punten gaan een stap verder. Ze zijn een combinatie van talenten, kennis en vaardigheden. Je hebt ze ontwikkeld door ervaring en oefening naarmate je ouder werd. Je kon bijvoorbeeld makkelijk contact maken en hebt daarom een opleiding in communicatie gevolgd. Sterke punten zijn dus talenten die je hebt ontdekt, waar je mee hebt geoefend en waar je meer over hebt geleerd. Laten we het voorbeeld van hierboven erbij pakken. We zouden de dingen die je als kind al goed kon in een werkcontext aan termen koppelen als: kan anderen bevlogen meenemen, krijgt zelfstandig veel werk verzet, gaat doelmatig te werk of is een kei in details binnen het geheel overzien. 

Talenten zijn de basis, sterke punten zijn hoe je die basis verder ontwikkelt in je werk.  

Strenghts-based climate

Een strengths-based climate, zoals van Woerkom en Meyers in hun onderzoek beschrijven, is een werkomgeving waarin de nadruk ligt op de sterke punten van werknemers. Volgens hun onderzoek creëert een dergelijke aanpak een positieve, energieke en productieve sfeer waarin medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Van Woerkom en Meyers ontdekten dat werknemers in een sterke punten klimaat meer betrokken zijn, hogere prestaties leveren en zich beter voelen over hun werk. Het grote voordeel van zo’n klimaat is dat het niet alleen de individuele prestaties verbetert, maar ook de algehele bedrijfscultuur versterkt. Het resultaat is een win-win situatie: gelukkige medewerkers die beter presteren en een bedrijf dat floreert. 

Hoe bouw je een sterke punten klimaat?

Dus, hoe begin je met het bouwen van zo’n sterke punten klimaat? Van Woerkom en Meyers identificeren drie cruciale factoren:
1. Identificatie en ontwikkeling
2. Waardering
3. Inzet van sterke punten. 

  1. Identificatie en ontwikkeling: Het eerste wat je moet doen is de sterke punten van je teamleden identificeren. Dit kun je doen door middel van assessments, persoonlijke gesprekken en observaties. Zodra je deze sterke punten hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om ontwikkelingsprogramma’s aan te bieden die gericht zijn op het versterken en uitbreiden van deze vaardigheden. Denk aan workshops, trainingen en mentorprogramma’s die aansluiten bij de individuele talenten van je medewerkers.
  2. Waardering: Het erkennen en waarderen van de sterke punten van je werknemers is essentieel. Dit betekent dat je regelmatig feedback geeft die gericht is op hun prestaties en sterke punten. Creëer een cultuur waarin successen worden gevierd en medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun unieke bijdragen. Dit kan variëren van mondelinge complimenten en publieke erkenning tot beloningssystemen die sterke prestaties extra in de schijnwerpers zetten.
  3. Inzet: Het laatste aspect is het daadwerkelijk benutten van de sterke punten in de dagelijkse werkzaamheden. Zorg ervoor dat de taken en verantwoordelijkheden van je teamleden passen bij hun sterke punten. Dit kan betekenen dat je rollen en projecten toewijst op basis van de unieke vaardigheden en talenten van je werknemers. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je teamleden niet alleen productiever zijn, maar ook meer voldoening halen uit hun werk.

Tot slot

Er zijn veel tools beschikbaar voor talentontwikkeling en talentmobiliteit. Maar alles begint bij een goede basis, zo ook het klimaat van een organisatie. In dit klimaat is een gevoel van psychologische veiligheid onder medewerkers een vereiste. Een sterke punten klimaat opbouwen kost tijd en toewijding, maar de voordelen zijn enorm. Niet alleen creëer je een werkomgeving waar mensen graag werken, maar je haalt ook het beste uit je team naar boven. Het resultaat? Een dynamisch, energiek en succesvol bedrijf dat klaar is voor de toekomst. We helpen je er graag in verder! Neem contact met ons op om te ontdekken wat onze consultants voor jouw bedrijf kunnen betekenen. 

 

Bron:
My Strength Counts: effects of een strengths-based psychological climate. Dit een onderzoek van M. van Woerkom en M.C. Meyers, onderzoekers aan Tilburg University. Het artikel is te lezen via: https://research.tilburguniversity.edu/en/publications/my-strengths-count-effects-of-a-strengths-based-psychological-cli  

Terug naar overzicht

Geplaatst op 19 augustus 2024