Vitaliteit op de werkvloer

 4 min Ruud Lamers

Vitaliteit is essentieel voor een gezond en energiek leven, zowel privé als op het werk. Het gaat om meer dan alleen fysiek fit zijn; het omvat ook motivatie en veerkracht, die je helpen om uitdagingen aan te gaan en te blijven groeien. Terwijl energie je fysieke en mentale fitheid bepaalt, zorgt motivatie ervoor dat je gericht blijft op je doelen. Veerkracht geeft je de kracht om na tegenslagen weer op te staan en door te gaan. In een snel veranderende wereld, waarin organisaties voortdurend groeien en zich aanpassen, is de vitaliteit van medewerkers cruciaal. Vitale medewerkers zijn niet alleen productiever en minder vaak ziek, maar dragen ook bij aan een positieve werkcultuur en duurzame inzetbaarheid. 

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is afkomstig van het woord vita, dat leven’ betekent, zoals levenslust, levensenergie en levendigheid (Van Vuuren, 2011). Vitaliteit is een combinatie van energie, motivatie en veerkracht. Energie omvat het fysieke en mentale aspect. Het fysieke deel gaat over hoe energiek je je voelt, terwijl het mentale deel draait om de afwezigheid van vermoeidheid. Energie speelt daarom een belangrijke rol in duurzame inzetbaarheid. Motivatie is de innerlijke kracht die je tot actie aanspoort. Het bepaalt de richting, intensiteit en volharding van je gedrag, zodat je kunt werken naar een doel. Veerkracht is het vermogen om na een gebeurtenis weer op te staan en verder te gaan. Bijvoorbeeld, om bewust een herstelmoment in te bouwen na een stressvolle vergadering. Hoe veerkrachtig je bent, wordt mede bepaald door je coping strategieën en je probleemoplossend vermogen. Veerkracht kan je versterken en ontwikkelen door training. 

Waarom is vitaliteit belangrijk?

Tegenwoordig ontwikkelingen organisaties zich in een snel tempo. Vaak willen ze groter, beter, sneller of groener. Om dat voor elkaar te krijgen, is het cruciaal om vitale medewerkers te hebben, omdat zij meer motivatie, veerkracht en energie hebben dan niet-vitale medewerkers. Daarnaast is het hebben van vitale medewerkers van belang, omdat Nederland aan het vergrijzen is. Er zijn steeds meer oudere medewerkers en zij moeten steeds langer blijven werken. Door te investeren in vitaliteit helpt het ouderen om actief te blijven en het zorgt ervoor dat ze minder snel zorg en ondersteuning nodig hebben. Bovendien dragen vitale medewerkers bij aan een positief klimaat binnen een organisatie. Vitale medewerkers zijn bereid om net dat stapje extra te zetten en deze medewerkers zijn ook meer betrokken dan niet-vitale medewerkers. 

Vitaliteit is belangrijk voor een gelukkig en gezond leven, zowel in het dagelijks leven als op het werk. Werken en sporten kunnen bijdragen aan de vitaliteit van medewerkers. Voldoende energie, uitdagingen aan willen gaan en presteren, zijn tekenen dat je vitaal bent. Daarnaast zijn een goede mentale en emotionele balans, evenals een gezonde leefstijl, tekenen dat je vitaal bent en beter in je vel zit. Dit leidt uiteindelijk tot minder ziekteverzuim.  

Waarom medewerkers vitaler maken?

  • Regelmatige beweging verhoogt de productiviteit van de medewerkers: Beweging stimuleert de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat leidt tot meer focus en hogere productiviteit. Medewerkers die regelmatig bewegen, voelen zich energieker en zijn beter in staat om hun werk efficiënt uit te voeren. 
  • Het bevordert de sfeer en tevredenheid binnen het team: Vitale medewerkers zijn doorgaans positiever en hebben meer energie, wat bijdraagt aan een prettige werksfeer. Ze zijn meer betrokken en hebben meer plezier in hun werk, wat de algehele tevredenheid binnen het team verhoogt. Dit zorgt voor betere samenwerking en een sterkere teamdynamiek. 
  • Het verlaagt het ziekteverzuim aanzienlijk: Gezonde en vitale medewerkers hebben een sterker immuunsysteem en zijn minder vatbaar voor ziektes. Hierdoor nemen ze minder snel ziekteverlof op, wat resulteert in een lager verzuimpercentage en minder druk op de rest van het team. 
  • Het bindt medewerkers sneller en sterker aan de organisatie: Wanneer medewerkers zich vitaal en gewaardeerd voelen, zijn ze meer geneigd om loyaal te blijven aan de organisatie. Medewerkers in een organisatie waar vitaliteit wordt aangemoedigd voelen zich ondersteund in hun welzijn, wat hun betrokkenheid vergroot en de kans vergroot dat ze langer bij het bedrijf blijven. 
  • Langdurige inzetbaarheid: Vitale medewerkers zijn beter uitgerust om de fysieke en mentale uitdagingen van hun werk aan te kunnen, wat hun inzetbaarheid op lange termijn bevordert. Dit is vooral belangrijk in een vergrijzende arbeidsmarkt, waar medewerkers langer doorwerken. 

Tips volgens Cnossen 2024 voor een vitalere werkvloer

  • Creëer ruimte voor vitaliteit: Medewerkers kan je niet verplichten tot meer vitaliteit. Probeer er daarom voor te zorgen dat medewerkers zelf vitaler willen worden. Hierbij kan worden gedacht aan voorlichtingen, coaching en het onderwerp vitaliteit meerdere malen terug laten komen in onder andere vergaderingen.  
  • Beweging: Stimuleer medewerkers om dagelijks 30 minuten te bewegen. Je kunt zit-sta bureaus, flexibele werkplekken of de mogelijkheid om tijdens een vergadering te wandelen aanbieden.  
  • Voeding & drinken: Stimuleer gezonde voeding in de bedrijfskantine. Zet een fruitmand neer of bied gezonde snacks aan. Daarnaast is het belangrijk om 2 tot 3 liter water per dag te drinken. Dit kan gestimuleerd worden door bijvoorbeeld een bidon/fles aan te bieden aan de medewerkers.  
  • Humor & plezier: Voor de mens doet een lach veel. Het geeft energie, positieve gevoelens en het ontspant het systeem. Dit kan worden gestimuleerd door samen met collega’s te lunchen of door tijdens de lunch activiteiten te organiseren, zoals een quiz of een bordspel. 
  • Ontspanning: Ontspanning is voor elke medewerker persoonlijk. Wat voor de één niet werkt, kan voor de ander wel werken. Om toch enkele tips te geven kan er worden gedacht aan ademhalingsoefeningen, een wandeling of muziek op de werkplek. 
  • Slaap en herstel: Slaap en herstel zijn cruciaal voor zowel fysieke als mentale vitaliteit. Onvoldoende slaap kan leiden tot verminderde productiviteit, verhoogde stressniveaus en een slechtere algehele gezondheid. Stimuleer een gezonde slaaproutine door voorlichting te geven over het belang van goede slaap en herstel. Organisaties kunnen ook flexibele werktijden overwegen, zodat medewerkers voldoende rust krijgen, wat hun energie en concentratie op het werk ten goede komt. 
  • Balans werk-privé: Een gezond balans tussen het werk en privéleven is essentieel voor de vitaliteit van medewerkers. Een onevenwichtig balans kan leiden tot burn-out, verminderde motivatie en een lagere productiviteit. Een gezond werk-privébalans kan bevorderd worden door flexibele werktijden aan te bieden, thuiswerken te faciliteren en te zorgen voor duidelijke grenzen tussen werk en privé. Een goede werk-privébalans helpt om overmatige stress te voorkomen en de vitaliteit van medewerkers te behouden. 

Bij de HR club vinden wij vitaliteit uiteraard belangrijk en stimuleren wij alle medewerkers om actief met hun vitaliteit bezig te zijn. Benieuwd of wij iets voor jou kunnen betekenen op het gebied van vitaliteit? Neem dan contact met ons op!

 

Terug naar overzicht

Geplaatst op 22 november 2024