Nieuwe (en goede) werknemers aantrekken. Het is een uitdaging die steeds belangrijker wordt, maar ook moeilijker. De uitstroom is hoog, het aanbod beperkt en traditionele recruitment levert niet altijd het gewenste resultaat. Hoe kun je toch die perfecte kandidaat naar jouw bedrijf halen? In deze blog vertel ik je alles over een krachtig hulpmiddel: employer branding. Je leert wat het is, waarom het belangrijk is en welke stappen je kunt zetten voor een succesvolle strategie.
Employer branding is voor velen misschien een nieuwe term, maar het kan van grote waarde zijn voor bedrijven. Het draait om het werkgeversmerk van jouw organisatie – de manier waarop je jezelf profileert als aantrekkelijke werkgever. Dit is essentieel voor zowel interne als externe communicatie. Maar wat houdt employer branding precies in? Kort gezegd omvat het alle activiteiten die je onderneemt om je bedrijf een onderscheidende en aantrekkelijke positie te geven op de arbeidsmarkt. Hiermee kun je nieuwe kandidaten aantrekken, betrokkenheid vergroten en je huidige medewerkers behouden. Een sterke employer branding strategie levert bovendien voordelen op zoals lagere wervingskosten, hogere medewerkerstevredenheid, en het gemakkelijker behalen van zakelijke doelstellingen.
Het opzetten van een goede employer branding strategie is een lange termijn project dat door de hele organisatie gedragen moet worden. Volgens Backhaus en Tikoo (2004) omvat het proces drie belangrijke stappen:
Stap 1 – Ontwikkel je employer brand
Als organisatie is het belangrijk om te beginnen met het ontwikkelen van een waardepropositie. Dit is eigenlijk wat jouw organisatie uniek maakt. Dingen zoals de bedrijfscultuur, de manier van leidinggeven, de vaardigheden van je medewerkers en het imago van je team laten samen zien hoe goed je producten of diensten zijn. Met deze informatie kun je een aantrekkelijk concept bedenken dat echt iets te bieden heeft aan je medewerkers. Dit concept laat zien wat jouw organisatie bijzonder maakt en wat je medewerkers (nu en in de toekomst) kunnen verwachten. Het wordt ook de kernboodschap van je merk.
Stap 2 – Externe communicatie van het employer brand
Het is belangrijk om de waardepropositie die je hebt ontwikkeld goed te delen met toekomstige medewerkers, wervingsbureaus en detacheringsbureaus. Dit is een vorm van externe marketing, speciaal gericht op het aantrekken van nieuwe werknemers. Daarnaast helpt het ook om het algemene merk van je organisatie te versterken. Het is essentieel dat jouw employer brand op een consistente manier wordt gepresenteerd, want dat vormt de basis voor een sterke employer branding strategie.
Stap 3 – Interne communicatie van het employer brand
Ook interne marketing speelt een grote rol bij het uitdragen van je employer brand. De beloften die je maakt met je employer brand moeten terugkomen in de organisatiecultuur. Het doel is om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich verbonden voelen met de normen, waarden en doelen van de organisatie.
Door deze stappen te doorlopen heb je een idee waar je je employer branding strategie kunt verbeteren.
Maar wat levert zo’n strategie eigenlijk op?
Een sterke employer branding strategie levert twee belangrijke voordelen op, aldus het model van Backhaus en Tikoo (2004):
Een belangrijk onderdeel van een employer branding strategie is het werkgeversimago. Onderzoek laat zien dat dit imago een grote invloed heeft op hoe aantrekkelijk een organisatie is voor werkzoekenden. Zij vergelijken het werkgeversimago met hun eigen normen, waarden en behoeften. Als er een goede match is, zullen ze sneller solliciteren.
Daarom is het belangrijk om als organisatie goed na te denken over welk imago je wilt uitstralen. Zo trek je de juiste medewerkers aan. Maar voordat je dat kunt doen, moet je eerst duidelijk hebben wie je als organisatie bent – je identiteit. Het werkgeversimago en je identiteit zijn dus sterk met elkaar verbonden.
Kortom, het vinden van nieuwe medewerkers wordt steeds uitdagender door de hoge uitstroom en het beperkte aanbod. Employer branding biedt hiervoor een oplossing. Door een sterke waardepropositie te ontwikkelen en deze effectief te communiceren, zowel extern als intern, kunnen bedrijven aantrekkelijker worden als werkgever. Een goede employer branding strategie bouwt merkassociaties en merkloyaliteit op. Dit helpt niet alleen om nieuwe medewerkers aan te trekken, maar verhoogt ook hun productiviteit en betrokkenheid. Werkzoekenden vergelijken het werkgeversimago met hun eigen normen en waarden. Een helder gedefinieerd imago en identiteit zorgen ervoor dat je de juiste kandidaten aantrekt én behoudt. Dit leidt tot meer tevredenheid en betere prestaties binnen de organisatie.
Kan de HR club jouw organisatie ondersteunen op gebied van Employer Branding? Neem vrijblijvend contact met ons op!