Gefeliciteerd! Een nieuwe collega komt je team versterken. Wat nu? Hoe zorg je ervoor dat hij of zij zich snel thuis voelt en niet binnen een paar maanden weer vertrekt?
Uit onderzoek van Bauer (2010) blijkt dat een goed onboardingproces zorgt voor hogere productiviteit, meer betrokkenheid en een sterkere binding met de organisatie. Medewerkers die een gestructureerd inwerktraject doorlopen, presteren sneller en blijven langer bij het bedrijf. Zonder duidelijke onboarding ervaren medewerkers meer stress en is de kans groter dat ze binnen het eerste jaar vertrekken. Lees het onderzoek hier.
Welke essentiële onderdelen van een succesvolle onboarding mag je als werkgever dus niet vergeten?
De onboarding start al zodra iemand het contract tekent. Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers zich welkom voelen door vooraf belangrijke informatie te sturen. Denk aan een welkomstmail, een overzicht van het inwerkprogramma en praktische details zoals inloggegevens of een planning voor de eerste week. Dit voorkomt onzekerheid en zorgt voor een soepele start.
De eerste indruk is belangrijk. Een goed georganiseerde eerste week helpt nieuwe medewerkers om zich sneller op hun gemak te voelen. Zorg voor een warm welkom, stel hen voor aan het team en zorg dat alles, zoals een werkplek, laptop en toegang tot systemen, klaarstaat. Een welkomstpakket kan de ervaring nog positiever maken.
Nieuwe medewerkers willen weten wat er van hen verwacht wordt. Zorg voor een helder overzicht van hun taken en verantwoordelijkheden en bespreek doelen voor de eerste weken. Dit helpt hen sneller effectief te werken en zich betrokken te voelen.
Een (ervaren) collega kan een nieuwe medewerker ondersteunen en wegwijs maken binnen de organisatie. Een zogeheten buddy fungeert als vast aanspreekpunt en zorgt ervoor dat vragen gemakkelijk gesteld kunnen worden. Dit kan het leerproces versnellen en stimuleert de samenwerking binnen het team. Ook helpt een buddy bij het kennismaken met de bedrijfscultuur en het opbouwen van een sociaal netwerk binnen het bedrijf. Op deze manier draagt een buddy op verschillende manier bij aan een positieve werkervaring en vergroot de kans op een succesvolle onboarding.
Een nieuwe medewerker wil niet alleen weten wát hij of zij moet doen, maar ook waarvoor het bedrijf staat. Zorg ervoor dat de missie, visie en kernwaarden duidelijk worden gedeeld, zodat medewerkers zich ermee kunnen identificeren. Het geeft hen een gevoel van richting en verbondenheid. Daarnaast is het belangrijk om sociale activiteiten te organiseren, zodat nieuwe collega’s hun team beter leren kennen. Een sterke verbinding met de organisatie en collega’s draagt bij aan werkplezier en loyaliteit. Medewerker voelen zich sneller thuis en willen zich voor langere tijd aan het bedrijf binden.
De onboarding stopt niet na de eerste week. Plan regelmatig gesprekken in om te peilen hoe de nieuwe medewerker zich voelt en waar hij of zij tegenaan loopt. Dit helpt om het onboardingproces te verbeteren en bij te sturen als dat nodig is. Bespreek daarnaast ontwikkelmogelijkheden en bied een duidelijk groeiperspectief. Laat zien welke carrièrepaden mogelijk zijn binnen de organisatie en hoe medewerkers zich professioneel en persoonlijk kunnen ontwikkelen. Werknemers die toekomstperspectief zien binnen het bedrijf, blijven langer gemotiveerd en verbonden.
Een goed onboardingproces gaat verder dan een warm welkom in de eerste week. Het helpt nieuwe medewerkers om zich snel thuis te voelen en biedt perspectief voor hun toekomst binnen de organisatie. Door aandacht te besteden aan begeleiding, bedrijfscultuur en ontwikkelkansen, vergroot je de kans dat medewerkers zich identificeren met de waarden van het bedrijf en zich voor langere tijd willen inzetten. Investeren in een sterke onboarding leidt tot gemotiveerde, betrokken en succesvolle medewerkers!