Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer komt steeds vaker in het nieuws. Het schandaal rond The Voice of Holland leek een keerpunt, waarna onthullingen bij De Wereld Draait Door en organisaties zoals de Belastingdienst, Douane en Toeslagen volgden. Maar dit probleem beperkt zich niet tot grote bedrijven; ook in kleinere bedrijven en organisaties is grensoverschrijdend gedrag een zorgwekkende realiteit.
Wat houdt grensoverschrijdend gedrag precies in? Hoe herken je het, welke impact heeft het op een medewerker en wat zijn de gevolgen voor werkgevers? Als dit vragen zijn die je bezighouden, lees dan vooral verder!
Om te begrijpen hoe ernstig het probleem is, is het eerst belangrijk om te weten wat we onder grensoverschrijdend gedrag verstaan. Grensoverschrijdend gedrag is een algeheel begrip en omvat verschillende vormen van ongewenst gedrag. Grensoverschrijdend gedrag kan zich op verschillende manieren uiten, zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie of zelfs fysieke agressie. Dit gedrag wordt vaak als bedreigend, beledigend, vernederend of kwetsend ervaren. Naast directe schade voor het slachtoffer, zoals fysieke of mentale klachten, heeft grensoverschrijdend gedrag ook invloed op de bredere werkomgeving. Het kan leiden tot een onveilige sfeer waarin medewerkers minder goed functioneren en zich terughoudend voelen om problemen aan te kaarten.
Grensoverschrijdend gedrag heeft een groot effect, niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de organisatie en omstanders van het slachtoffer.
Het FNV heeft onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Uit het onderzoek is gebleken dat 57 % van de medewerkers het afgelopen jaar één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Correspondenten van het onderzoek hebben onderstaande aangegeven:
Er zijn geen grote verschillen tussen verschillende sectoren en het ervaren van grensoverschrijdend gedrag. Wel is gebleken dat 62 % van de vrouwen en 52 % van de mannen het afgelopen jaar te maken hebben gehad met één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag (FNV, 2023). Een opvallende bevinding uit dit onderzoek is dat in de helft van de gevallen de leidinggevende de veroorzaker is. Daarnaast geeft 12 % van de respondenten aan dat ze het gedrag nooit hebben gemeld. Van deze groep zegt 44 % dat ze niemand in de organisatie vertrouwen, daarnaast voelde 80% van alle ondervraagden zich niet goed ondersteund door hun werkgever bij het omgaan met het gedrag. Deze cijfers onderstrepen de urgentie om de werkomgeving veiliger te maken.
Omdat iedereen anders is, kan wat als grensoverschrijdend wordt ervaren, verschillen per persoon. Wat voor de één als een grapje voelt, kan voor een ander intimiderend zijn. Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer begint vaak subtiel, maar kan herkend worden aan specifieke gedragingen en patronen:
Het creëren van een veilige werkomgeving is een wettelijke verantwoordelijkheid van werkgevers. Dit begint met het in kaart brengen van de risico’s van grensoverschrijdend gedrag in de wettelijk verplichte Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Daarnaast zijn er verschillende maatregelen die werkgevers kunnen nemen om een veilige werksfeer te waarborgen:
Door proactieve stappen te zetten, kan een werkgever bijdragen aan een veilige en respectvolle werkomgeving waarin grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd.
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is meer dan een individueel probleem; het raakt de kern van de werkcultuur en het welzijn van iedereen binnen een organisatie. Het tolereren van dergelijk gedrag ondermijnt niet alleen de veiligheid en het vertrouwen van medewerkers, maar brengt ook de reputatie van het bedrijf in gevaar.
De oplossing begint bij bewustwording, het creëren van openheid en het nemen van concrete stappen om ongewenst gedrag te voorkomen. Een veilige werkplek is niet alleen een plicht van de werkgever, maar een verantwoordelijkheid van iedereen. Vraag jezelf af: hoe kunnen wij als team een omgeving creëren waarin respect en samenwerking centraal staan? Door actief een veilige cultuur te bevorderen, zorgen we ervoor dat iedereen zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt.