Een kantoorhond kan een waardevolle aanwinst zijn omdat ze voor zowel werknemers als het bedrijf verschillende voordelen hebben. Echter kunnen er ook nadelen aanzitten. Daarnaast zijn er ook een aantal dingen om rekening mee te houden tijdens het hebben van een kantoorhond. Doet de werkplek aan de vereisten? Hoe leuk vindt de hond het zelf? Hieronder wordt verder ingegaan op het hebben van een kantoorhond.
We beginnen meteen met iets positiefs, want de aanwezigheid van een hond op de kantoorvloer kan zorgen voor het verminderen van stress, het verbeteren van de sfeer op de werkvloer en kan zorgen voor een goede stemming. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het aaien van een hond een kalmerend effect heeft en kan helpen om werknemers te ontspannen en te concentreren. Het aaien van een hond, het vrolijk zien kwispelen van zijn staart en de lieve woordjes die je tegen ze zegt zorgen voor een betere aanmaak van oxytocine, wat bij mensen ook wel het ‘knuffelhormoon’ of ‘geluks-hormoon’ wordt genoemd. Oxytocine is een stof die ervoor zorgt dat het sociaal gedrag van mensen verbeterd wordt. Ook wordt er tijdens deze handelingen endorfine aangemaakt waardoor mensen zich opgewekter gaan voelen.
Het hebben van een kantoorhond kan ook helpen voor de fysieke gezondheid. Zo is het bijvoorbeeld een leuke bezigheid om de hond uit te laten tijdens de lunchpauze. Het uitlaten van een hond helpt om de bloedcirculatie in het lichaam te verbeteren en om een goede conditie te behouden. Voor de mentale gezondheid heeft het hebben van een kantoorhond ook voordelen. Het wandelen met een hond heeft een kalmerende werking: medewerkers kunnen dit moment gebruiken om mentaal even tot rust te komen en met iets anders bezig te zijn dan de werkvloer.
Echter zijn er ook omstandigheden waarin een kantoorhond juist stress kan veroorzaken en prestaties kan belemmeren. Een hond kan zorgen voor afleiding, bijvoorbeeld door geblaf tijdens vergaderingen. Als de hond meer aandacht nodig heeft dan op kantoor mogelijk is, is het niet slim de hond mee te nemen naar het kantoor. Hetzelfde geldt voor honden die qua gedrag en temperament niet geschikt zijn voor de werkplek.
Daarnaast zouden er medewerkers kunnen zijn die helemaal niet zitten te wachten op een kantoorhond. Bijvoorbeeld medewerkers die allergisch zijn voor honden. Of medewerkers die in het verleden nare ervaringen gehad hebben met honden.
Een kantoorhond hebben, vraagt om voorbereiding en planning. Denk aan het aanpassen van de werkomgeving, zodat alles goed loopt. Zorg dat je van te voren nagedacht hebt over hoe de hond zich zal gedragen. Als de hond in het dagelijks leven veel aandacht nodig heeft en erg actief is dan zal dit op het kantoor ook zo zijn. Wat ook handig is om in je achterhoofd te houden, is dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan deze nieuwe situatie. Nu de hond met anderen op het kantoor is, betekent dat niet dat de hond helemaal geen aandacht meer nodig heeft. Het is belangrijk dat er genoeg tijd ingepland wordt om te spelen en wandelen met de hond. Daarnaast is het hebben van een buddy een grote hulp om ervoor te zorgen dat de hond in goede handen is wanneer je bijvoorbeeld in een meeting zit.
Niet alle werkplekken zijn automatisch geschikt voor honden. Een kantoor op de derde verdieping, waarvoor veel trappen beklommen moeten worden, is minder geschikt dan een kantoor op de begane grond.
Daarnaast vinden honden het fijn om een eigen plek te hebben. Hiervoor kan een mandje of deken bij de werkplek geplaatst worden. Zorg er wel voor dat deze plek een beetje beschermd is, want hectisch verkeer is voor zowel de hond als een voorbijganger niet ideaal. Wanneer een goede plek gevonden is moet deze wel bijgehouden worden.
Honden houden van gezelschap en besteden graag hun tijd door met eigenaren. Tijdens hun wandelingen hebben ze de neiging om te snuffelen, met andere honden te spelen en een rustige plek te zoeken. Dit gedrag komt minder vaak voor op het kantoor dan buiten in de natuur. Toch waarderen honden de constante aanwezigheid van hun baasjes op kantoor. Echter is het wel belangrijk dat zieke honden thuis blijven, anders kan dat voor last zorgen van andere medewerkers. Per hond kan het gedrag natuurlijk verschillen, dus het is van belang om te kijken naar wat prettig voelt voor jouw hond.
Een hond kan dus een goede aanwinst zijn voor het hele kantoor. Zorg er echter wel voor dat de hond getraind is voordat deze zoveel uur op kantoor door brengt. Als dat gelukt is en de werkomgeving voldoet aan alle eisen, dan wordt de kantoorhond al snel een goede aanwinst bij het team. Veel plezier met dit nieuwe kantooravontuur!